• Pozovite polikliniku + 381 21 66 12 624
    + 381 66 66 12 624

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled podrazumeva kompletan pregled spoljnih genitalija, vagine i grlića pod spekulima, bimanuelni pregled grlića i materice, kao i uzimanje briseva na stepen vaginalne čistoće i Papanicolau brisa. Od dodatnih pretraga uzimaju se i brisevi na hlamidiju, mikoplazmu/ureaplazmu, humani papiloma virus, bakteriološki pregled brisa vagine i grlića.

Ultrazvučni pregled

To je pregled izgleda materice – provera se postojanja mioma, polipa, debljine endometrijuma i jajnika – provera se postojanja cista, ovulacije, izgleda jajnika.

Kolposkopija

Ovim pregledom se proverava izgled spoljnih genitalnih organa, vagine i grlića pod posebnim mikroskopom, i vrši se skrining patoloških promena.

Folikulometrija

Folikulometrija podrazumeva merenje veličine folikula, čime se provera postojanja ovulacije. Ovaj pregled se vrši kod planiranja začeća.

Intervencija radiotalasima

Intervencija radiotalasima se primenjuje kod uklanjanja kondiloma, polipa, eritroplakije (ranice na grliću). Neprijatni virusni kondilomi, polipi koji izlaze iz grlića i „ranice“ na grliću efikasno, brzo i bezbolno se uklanjaju pomoću radio talasa, u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Intervencija laserom

Ovaj tretman podrazumeva uklanjanje kondiloma na grliću, vagini i spoljnim genitalnim organima, kao i uklanjanje ožiljka od epiziotomije i skidanje polipa. Laser kao najsavremenije sredstvo brzo i efikasno uklanja različite promene na polnim organima.

Eksplorativna i evakuaciona kiretaža

Eksplorativnom kiretažom uklanja se prekomerno zadebljanje unutrašnjeg sloja materice (hiperplazija enodmetrijuma) i polipi u unutrašnjosti materice u lokalnoj ili opštoj anesteziji, nakon čega se uklonjeni materijal šalje na dalju analizu (patohistološki pregled).

Biopsija grlića materice

Ovom metodom se dobija materijal za patohistološku analizu u slučaju postojanja sumnjivih promena na grliću materice.

Kardiotokografija (CTG)

Kardiotokografija ili CTG je test koji se obično vrši u trećem trimestru trudnoće, tačnije nakon 35. nedelje. Obavlja se kako bi se videlo da li bebino srce kuca na normalnom stopom i varijabilnosti.